Започнахме пътуването си в света на крафт бирата през 2016 г. с откриването на бар за крафт бира в родния ни град Бургас. Няколко месеца след това сварихме първата си бира в Нидерландия.

От самото начало мисията ни беше да създаваме уникални бири в собствен стил с най-добрите съставки, които можем да намерим, да образоваме местните жители и да създадем общност за крафт бира.

През последните 6 години успяхме да сварим повече от 50 различни бири в пивоварни в цяла Европа и да създадем вдъхновяващи взаимоотношения с пивовари, от които научихме много.

Изминахме дълъг път от първата ни бира, която сварихме през 2016 г. През годините на подобряване на качеството, намиране на по-добри доставчици и пивоварни, които да варят нашата бира, научихме много. Бяхме първият проект за крафт бира в България, който премина към рециклируеми кенове и се опитва да сведе до минимум въглеродния си отпечатък. Бяхме осъществили безумни сътрудничества с пивоварни от цяла Европа, като използвахме много местни и чуждестранни съставки.

 

Крафт Бира

Какво е крафт бира

Крафт бира или занаятчийска бира е вид бира, произведена в малки количества с висококачествени и естествени съставки. За разлика от индустриалното производство, тук се обръща особено внимание на произхода на суровините, използваните рецепти.
Занаятчиската бира може да е разглежда, като модерно завръщане към корените. В съвременото крафт пивоварство на почит се възвръщат стари и забравени стилове, които са били модерни преди индустриализацията.
За създаването на бира са необходими само 4 основни съставки:
-Вода
-Хмел
-Малц
-Мая
В крафт пивоваренето се допуска и добавянето на допълнителни съставки, като: плодове, ядки, какао и т.н.

Видове Крафт Бира

Извън всебщо приетото разделение на светла и тъмна бира, съществуват над 400 стила пиво, които създават възможност на пивовара да бъде креативен в много направления.
В зависимост от вида ферментация, бирата се дели на: пиво с горна ферментаци и пиво с долна ферментация. Индустриалното произведената бира е предимно с долна ферментация, протичаща при много ниски температури и резултата е напитка с по-слабо изразани аромати и вкус, по-лека и пивка.
Пивото с горна ферментация е напитката, която са пиели предците ни. То се отличава с интензивни аромати, по- изразен вкус и плътност.
Ние от Beer Bastards се опитваме да експериментираме в създаването на различни стилове бира.
IPA- Индиан пейл ейл- един от най-популярните стилове в крафт пивоваренето с изключително много подстилове. Това е силно охмелне ейл (пиво с горна ферментация) с изразена горчивина и обикновено по-високо алкохолно съдържание.
Портер/ Стаут – стилове тъмна бира, създадена благодарение на по-изпечени малцове (отново с горна ферментация). Освен класическите рецепти тук е възможно използването на много допълнителни съставки, които да обогатят бирата.
Gose/ Berliner Weisse- кисели, солени бири с добавни плодове. Да, тези стилове са странни за хората, които ги опитват за първи път, но те бързо се превръщат в любими напитки за много в летните месеци.

Варене на бира

Ние от Beer Bastards сме една от по-забавните български пивоварни с богато портфолио от светли и тъмни бири, а бирата ни Баси Кефа е номер 1 в България/ според Ratebeer.com/
Преди години, когато пътувахме извън България, ние опитвахме много различни и интересни за нас бири. През 2014 година Калоян живееше в един от най-бързо развиващите се крафт бирени градове- Берлин. Не една такава дегустация на крафт бири ние решихме да опитаме да създадем такива продукти и в България. Първоначално създадохме Papa Beer (крафт бирен бар в Бургас) и и направихме първите вносове на крафт бира.
Поради липса на средства за създаване на собствена пивоварна, но наличие на огромно желание, решихме да сварим първата си бира в наета пивоварна в Амстердам. Това е често срещан модел на работа в крафт средите. Много от най-известните крафт пивоварни са започнали да варят своите бири в чужди пивоварни, докато успеят да изградят своя.
През 2016 година създадохме първата си бира Опасен Чар IPA, която се прие с огромен интерес. Въодушевени от успеха ние създадохме още няколко бири през 2017 година: Баси Кефа, По-Полека, Дами Канят и т.н. Продължаваме да създаваме и най-различни артикулите с марка Beer Bastards и Баси Кефа – тениски, потници за бягане, бандани, якета, суитчъри, маски.

За 2019 години бяхме отличени за „Най-добра пивоварна в България“ а бирата ни „Баси Кефа“ беше отличена за „Най-добра българска бира“ в България от специализирания сайт за крафт бира – Ratebeer.

С времето експериментирахме с все по-интересни и налудничеви бири – Дами Канят – Стаут с кестени, Gusto Maina – Гозе с малини, Braggot Bastard – брагот с мед, портокал, кафе и люти чушки. Ние от Beer Bastards сме първите в България, които направиха крафт бира в кен – Faster Bastards IPA. Успяхме да направим колаборации с едни от най-добрите крафт пивоварни в Европа – Freigeist craft brewery, Pinta brewery, Mad Scientist, Solo craft brewery.